Octrooi onthult dat Apple slechte houding wil corrigeren
Apple onderzoekt hoe Apple Vision Pro kan herkennen of gebruikers correct zitten tijdens gebruik. Misschien zodat de headset niet de schuld kan worden gegeven wanneer het gebruik spanning op hun nekspieren veroorzaakt.

Tijdens demo's wordt vaak gesproken over het gewicht van de Apple Vision Pro. Toch is deze niet zwaarder in vergelijking met andere headsets (zie onderstaand tabel). Het gewicht is gemiddeld te noemen, maar de Apple Vision Pro richt zich op een nieuwe markt waarbij gebruikers niet gewend zijn om een dergelijk device te dragen en bovendien houden ze er misschien rekening mee dat de gebruikers de headset langere tijd gebruiken.

Dat Apple gewerkt heeft om het gewicht te minimaliseren is zeker. Het is mogelijk dat het voor hun ook een punt van zorg is. Dit kan een pas onthulde octrooiaanvraag verklaren met de naam "Method And Device For Tiered Posture Awareness."
De Apple Vision Pro bevat geen sensoren om nekspierspanning te meten. Daar moeten ze dus een andere methodiek voor hebben uitgevonden. Het pantent omschrijft het als volgt: "Het proces omvat het verkrijgen van hoofdpositie-informatie voor een gebruiker die is gekoppeld aan het computersysteem, [en] het bepalen van een geaccumuleerde spanningwaarde voor de gebruiker op basis van de hoofdpositie-informatie."

Het draait allemaal om monitoring over langere tijd waardoor de Apple Vision Pro kan herkennen of een gebruiker een andere houding of andere spanningswaarde in de spieren vertoont.
Volgens het octrooi zou de Apple Vision Pro in eerste instantie tips geven voor een betere houding en gebruiken, eventueel daarna zouden er ook waarschuwingen kunnen komen op het scherm.
Het is duidelijk dat Apple probeert eventuele gezondheidsklachten voor te zijn. Het is vergelijkbaar met de iPhone die kan herkennen of het scherm te dichtbij de ogen van de gebruiker wordt gehouden (al wordt het daar wel herkend met de camera als sensor). Ook wordt het duidelijk dat Apple verwacht dat gebruikers lange tijd de Apple Vision Pro zullen gebruiken. Iets wat andere draagbare headsets soms niet lukt vanwege misselijkheidsklachten.
Of pijnlijke nek en schouders ook echt een probleem zullen worden moeten we afwachten. Duidelijk is dat Apple zich in ieder geval alvast probeert in te dekken!